Ημερολόγιο
Εργαστηρίων

Ο γύρος του κόσμου μέσα
από τις Τέχνες

 Σάββατα (2 φορές το μήνα) 12.30-14.00  (4-12 ετών)

Υπεύθυνες προγράμματος:
Καλλιόπη Λιαδή (Εικαστικός/Αφηγήτρια)
Κατερίνα Μαγαράκη (Θεατρολόγος)
Ευφροσύνη Πάτρα (Μουσικοπαιδαγωγός/Μουσικοθεραπεύτρια)

 Πρόγραμμα
  
Δύο φορές το μήνα το Αερικό ταξιδεύει στον κόσμο γνωρίζοντας διάφορες χώρες  και ξεχωριστούς πολιτισμούς.
Τα μικρά Αερικά έρχονται σε επαφή με την κουλτούρα, τις λαϊκές παραδόσεις, την ιστορία και τη γεωγραφία διαφορετικών τόπων. Κάθε μήνα επιλέγουμε μια ήπειρο στην οποία θα ταξιδέψουμε και τις χώρες που θα γνωρίσουμε με εργαλείο μας τις τέχνες και το παιχνίδι! Οι  συναντήσεις μας περιλαμβάνουν εργαστήρια με κατασκευές ιδιαίτερων αντικειμένων σχετικών με τη χώρα που θα βρεθούμε, ιστορίες και θρύλους της περιοχής, μουσικές, τραγούδια και χοροί, διαδραστικές αφηγήσεις, κινητικά παιχνίδια και πολλά άλλα!
Μέσα από τα ταξίδια μας θα γνωρίσουμε καλύτερα τους ανθρώπους σε κάθε γωνιά του πλανήτη, θα καλλιεργήσουμε σεβασμό
απέναντι στις διαφορετικές συνήθειες του κάθε λαού,
θα γνωρίσουμε την ιστορία του και θα δούμε έργα τέχνης, θα ακούσουμε μουσικές τραγουδώντας και χορεύοντας, θα συζητήσουμε και θα εκθέσουμε τις απόψεις μας για όσα μας φαίνονται περίεργα και θα πάρουμε μαζί μας έναν μικρό ταξιδιωτικό θησαυρό γεμάτο με τα δώρα που συναντήσαμε σε κάθε περιοχή!

Παιχνιδοκαμώματα!!!

Πέμπτη 17.30 - 18.30  (1-3 ετών μαζί με συνοδό)
                     Παρασκευή 18.30 - 19.30 (1-3 ετών μαζί με συνοδό)

Υπεύθυνες προγράμματος:
Νάντια Λυντιρίδη (Νηπιαγωγός) 
Ευφροσύνη Πάτρα (Μουσικοπαιδαγωγός/Μουσικοθεραπεύτρια)

 Πρόγραμμα
  
Ένα εργαστήριο που προάγει τη σημασία του παιχνιδιού στην τρυφερή προσχολική ηλικία, την αξία της ομάδας, τη μοναδικότητα της συνεργασίας και της δημιουργικότητας. Χρησιμοποιώντας διάφορα μέσα και τεχνικές, πολλά υλικά και τρόπους επικοινωνίας, διαφορετικά είδη τέχνης και έκφρασης οι δύο ομάδες των μικρών Αερικών θα παίξουν ατελείωτα! Συμμετέχουμε σε ομαδικές δραστηριότητες, δημιουργούμε δικά μας παιχνίδια, γνωρίζουμε παιχνιδοτράγουδα και παίζουμε με τη μουσική, εξερευνούμε τα συναισθήματά μας, ανακαλύπτουμε την έννοια της ομάδας. Μέσα από την ομάδα μαθαίνουμε να αναλαμβάνουμε ρόλους και να μην φοβόμαστε την έκθεση, αλλά και πώς μπορούμε να συνυπάρξουμε με τους υπόλοιπους.   Συνθέτοντας ιστορίες, παιχνίδια κ.α. γινόμαστε δημιουργικοί, ακούμε και παρατηρούμε τους γύρω μας, συμμετέχουμε σε έναν αμοιβαίο συμβιβασμό για ένα ομαδικό αποτέλεσμα.  Η εξερεύνηση των συναισθημάτων μας μέσα από διάφορες δραστηριότητες μας βοηθάει στην αναγνώρισή τους και στην ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης. Αναπτύσσουμε τη φαντασία μας, τη συγκέντρωση, την αυτοπεποίθηση και τις κοινωνικές δεξιότητες, την ανεξαρτησία και την αυτοεκτίμηση. Θα γνωρίσουμε παιχνίδια από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, αλλά θα ζήσουμε και την μαγεία της δημιουργίας του δικού μας παιχνιδιού! Βάζουμε τους κανόνες και τους ακολουθούμε, τους τροποποιούμε και δημιουργούμε ένα νέο παιχνίδι! Ένα εργαστήριο που μας φέρνει σε επαφή με την "μάθηση" της πραγματικής ζωής βοηθώντας τα παιδιά να προετοιμαστούν για την καθημερινή εμπειρία της επικοινωνίας και της σχέσης με τους άλλους ανθρώπους.
Το παιχνίδι απελευθερώνει!!!